Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu
Güncel Gönderiler
-
Turizmin “Özgürlük” ve “Yolda Olmak” Hâli: Türkiye’deki Karavan Turistlerini Anlamaya Yönelik Bir Araştırma
(2024)Karavan turizmi sahip olduğu seyahat/konaklama şekli ve turist yapısı gibi unsurlarıyla diğer turizm türleri arasından sıyrılan özel bir turizm çeşididir. Bu çalışma, en temelde bu özel turizm türünün hitap ettiği turist ... -
COVID-19 Pandemisinin Turizm Endüstrisine Olumlu Etkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma
(2024)Bu araştırmanın temel amacı COVID-19 pandemisinin turizm endüstrisine olası olumlu etkilerini tespit etmektir. Bu amaçla çalışma kapsamında alanyazın taraması yapılarak COVID-19 pandemisinin olumlu ve olumsuz etkileri ... -
İstanbul’un Yöresel Lezzetleri ve Gastronomi Kimliğine Katkıları Bakımından İncelenmesi
(2024)İstanbul gibi kitlesel göçle toplumsal yapısı değişime uğramış büyük metropollerde neyin yöresel olduğunu ve neyin yöresel kaldığını tespit etmek zordur. Bu çalışmanın amacı; İstanbul’un yöresel gastronomi ürünlerinin izini ... -
Et ve Et Ürünleri Tarihi Üzerine Bir Araştırma
(2024)İnsanoğlu geçmişte beslenme ihtiyacını karşılamak için çeşitli besinler tüketmiştir. Bu besinler içerisinde et ve et ürünleri önemli bir yer tutmaktadır. Et ve et ürünleri protein kaynağı olması sebebiyle günümüzde de ... -
Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Peynirlerinin Fonksiyonel Gıdalar Kapsamında Değerlendirilmesi
(2024)Bu araştırmanın temel amacı Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirlerini fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan faydalanılarak Türkiye’nin 18 adet coğrafi ... -
Türkiye Selçuklu Mutfağına Özgü Yiyecek ve İçecek Sunan İşletmeler Üzerine Bir Değerlendirme
(2024)Araştırmanın amacı, Türkiye Selçuklu mutfağına ait yiyecek ve içecek sunan işletmelerde hangi yemeklerin sunulduğunun tespit edilmesi ve yiyecek ve içecek işletmelerinde Türkiye Selçuklu mutfağına ait yemeklerin gelecek ... -
Kazakistan'ın Gastronomi Turizmi Potansiyeli: Swot Analizi Üzerine Bir Araştırma
(2024)This study aims to determine the gastronomy tourism potential of Kazakhstan and to evaluate its strengths, weaknesses, opportunities, and threats within the scope of gastronomy tourism. The universe of the study consists ... -
THE EFFECT ON BUSINESS PERFORMANCE OF MARKETING STRATEGIES IMPLEMENTED AGAINST THE CRISES
(UNIV FEDERAL JUIZ FORA, CAMPUS UNIV, 2024)The aim of the research was to identify the impact of marketing strategies implemented by hotel businesses in response to crises on business performance. Four & five-star hotels in the Antalya and Istanbul provinces ... -
Over-gastronomy: conceptualisation of the problems in gastronomy
(Routledge, 2024)Gastronomy tourism creates significant attraction for destinations, putting pressure on them due to excessive interest and demand. In this context, the research examines the excess caused by gastronomy tourism in Barcelona ... -
The effect of tourist guide performance on memorable tourism experiences and revisit intention
(Emerald Group Publishing Ltd., 2024)Tourist guides undertake many versatile roles as a requirement of their profession. The realisation of these roles also affects the performance of the guide. Findings obtained from empirical evidence on the effects of the ... -
A QUALITATIVE INVESTIGATION INTO THE MAIN PROBLEMS OF YACHT AND MARINA OPERATORS IN TURKEY
(UNIV FEDERAL JUIZ FORA, CAMPUS UNIV, 2023)Yacht and marina tourism is of great importance for countries with sea coastlines in terms of economic, social and environmental factors. However, there continue to be some problems awaiting solution. Turkiye is one of the ... -
Can eco-friendly hotels affect customer willingness to pay more?
(ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2024)The aim of this study was to determine the impact of customers' environmental concerns and perceptions of ecofriendly hotels on their willingness to pay more for these hotels. According to the study's findings, environmental ... -
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Örgütsel Stres Faktörleri Üzerine Bir Araştırma
(2023)Geçmişten günümüze insanlar yemek ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli arayışlar içerisinde olmuşlardır. Ateşin, çatalın ve kaşığın bulunmasıyla da yiyecek içecek ürünleri rahatlıkla tüketilebilmiştir. Günümüz şartlarında ... -
Türk Mutfağında Yer Alan Coğrafi İşaret Tescil Belgesine Sahip Çorbalar Üzerine Bir Araştırma
(Ahmet Fidan, 2023)Bir ürünü diğerlerinden ayırmaya yarayan ve o ürünün farklı yanını vurgulayan coğrafi işaret kavramı, aynı zamanda tüketicinin seyahat motivasyonlarını, destinasyon tercihlerini ve satın alma niyetlerini de etkilemektedir. ... -
Destinasyon Pazarlaması Kapsamında Elazığ Mutfak Kültürünün ve Coğrafi İşaretli Gastronomi Ürün Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma
(Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023)Günümüzde yöresel lezzetlerin önemli destinasyon pazarlama unsurlarından biri olduğu ve pazarlama ve markalaşma aracı olarak kullanımı düşünüldüğünde yerel destinasyonların sahip oldukları gastronomi değerlerinin daha çok ... -
Kazak Mutfak Kültürü ve Gelişimi
(Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2023)Tarih boyunca Kazakistan ulusal kimliğini korumak için farklı ekonomik ve siyasi zorluklarla karşılaşmış, kültürel etkileşimlerin değişim yönündeki baskısına maruz kalmıştır. Kazakistan topraklarında asırlardır çeşitli ... -
Çiriş Otunun Mutfak Kültüründeki Yeri: Bingöl İli Örneği
(Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2023)Yenilebilir yabani otlar hem lezzetleri hem de sağlığa faydaları açısından çeşitli yöresel yemekler içerisinde kullanılmaktadır. Zamanla insanların beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimler ve sağlığa faydalı besinlerin ... -
Yerel Gastronomi Ürünlerine Ait Hikâyelerin DestinasyonPazarlamasında Kullanılmasına İlişkin Bir Değerlendirme
(2021)Hikâyeler, olayların nesilden nesile aktarımını sağlayan bir iletişim aracı olarak, kültürel turizmin sürdürülebilirliğinde önemli bir rol oynamakta ve destinasyonlara farklı bir çekicilik unsuru katarak benzersiz bir ... -
YATLARDA KULLANILAN YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN GÜNEŞ ENERJİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
(2020)Elektriğin bulunması ve geniş alanda kullanılması bu enerjinin farklı kaynaklardan üretimine zemin hazırlamıştır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi, bu enerjinin sisteme verilmesi, depolanması ve kullanılması konusunda ... -
Kültürel Miras Farkındalığı: Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma
(2021)Bu araştırma, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin Kastamonu’nun sahip olduğu kültürel miras farkındalığını belirlemek ve bu farkındalığı artırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma birbiri ...