Başlık için Turizm Fakültesi listeleme
Toplam kayıt 203, listelenen: 1-20
-
Adana İlinin Gastronomi Turizmi Açısından Değerlendirilmesi
(Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2023)Adana’nın gastronomi turizmi potansiyelini turizm paydaşlarının bakış açısına göre değerlendirmek çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Adana’da bulunan turizm paydaşlarıyla (yiyecek içecek ... -
AFYON SUCUĞU ÜRETİCİLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ KAPSAMINDA COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNE YÖNELİK ALGILARI
(2022)Bu araştırmada Afyon sucuğu üreticilerinin coğrafi işaret tesciline yönelik algılarının neler olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada uygulama alanı olarak Afyonkarahisar belirlenmiş ve veriler on işletme ... -
Ağrı Destinasyonunun Alternatif Turizm Potansiyeline İlişkin Yerel Paydaşların Bakış Açısı
(2021)Alternatif arayı? çerçevesinde kitle turizminden kaçı?, bireyleri alternatif turizm türlerine yöneltirken, destinasyonların kalkınması ve tanınması adına da önem kazanmı?tır. Böylelikle bölgeye gelen turistlerin bıraktığı ... -
Altyapı, Üstyapı ve Çevre Sorunlarının Turist Şikâyetleri Kapsamında Değerlendirilmesi ve Yerel Yönetimlerin Çözüm Potansiyeli: Antalya Örneği
(2019)Turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında altyapı, üstyapı ve çevre sorunları büyük bir engel teşkil etmektedir. Özellikle kitle turizmidestinasyonlarında ve yüksek sezonda ortaya çıkan çevresel baskı karşısında yerel ... -
Alıcı-Tedarikçi İlişki Kalitesinin Endüstriyel Müşteri Memnuniyeti Üzerindeki Etkileri: Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma
(2019)Müşteri memnuniyeti, pazarlama yazınında genellikle nihai müşteriler açısından incelenmiş birolgudur. Ancak müşteri memnuniyeti, işletmeler açısından da söz konusudur. Bu araştırmadamüşteri memnuniyeti endüstriyel müşteriler ... -
Analysis of Sustainable Tourism Performances of Eastern Black Sea Region Provinces
(2020)The research aims to determine the sustainable tourism indicators specific to the Eastern Black Sea Region of Turkey and to make inferences about the tourism performance of the region under the light of pre-determined ... -
ANALYSIS OF THE EFFECTS OF COVID-19 ON TRAVEL AND TOURISM PRODUCT PURCHASE DECISIONS
(Univ Federal Juiz Fora, Campus Univ, 2021)This study aims to determine the differences between behaviors of potential tourists by examining how the crisis perception of COVID-19 impacts tourism demand and what kind of attitudinal dimensions potential tourists bring ... -
Ardahan Gastronomik Yapısı İçinde Bir Kış Lezzeti:Ardahan Kazı
(2020)Her destinasyon kendine has bir gastronomik yapıya sahiptir. Bu yapı ise farklıyöresel ürünleri içermektedir. Ardahan ili gastronomik yapısı içinde kış mevsiminde tüketilenkaz eti önem arz etmektedir. Araştırmada Ardahan ... -
Artvin Destinasyonundaki Turizm Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Kamu Paydaş Analizi
(2021)Artvin destinasyonu; barındırdığı doğal, kültürel, tarihi ve turistik değerleri ile bölge turizminde etkili bir coğrafyadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, başta ulaşım şartları ve coğrafi zorluklar olmak üzere, ... -
Artvin Destinasyonundaki Turizm Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik KamuPaydaş Analizi
(2021)Artvin destinasyonu; barındırdığı doğal, kültürel, tarihi ve turistik değerleri ile bölge turizminde etkilibir coğrafyadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, başta ulaşım şartları ve coğrafi zorluklarolmak üzere, ... -
Assessment of hotels' online complaints in domestic tourism: mixed analysis approach
(EMERALD GROUP PUBLISHING LTD, 2024)PurposeThis study aims to test the complaints of tourists who visit five-star hotels in Antalya, Turkey, on those same hotels' websites.Design/methodology/approachIn the study, the data were collected with qualitative ... -
An assessment on the news about the tourism industry during the COVID-19 pandemic
(Emerald Group Publishing Ltd, 2020)Purpose - This study examines the relationship of COVID-19 with the tourism industry in the context of news coverage. More specifically, this study analyzes the relationship between COVID-19 and subsectors of tourism ... -
Associations Between Food Neophobia and Culinary Creativity: A Study with ASample of Chefs and bartenders in Turkey
(2020)The aim of the study is to determine the gastro-tourist profiles of foreign tourists visiting Turkey. In line with this aim, a quantitative questionnaire has been conducted to 606 foreign tourists that have visited and ... -
AUTHENTIC EXPERIENCE IN TOURISM AND COMMODIFICATION: A REVIEW
(2021)Defining authenticity and authentic experience is a complex process. The actual meaning of authenticity is ‘original’; however, there are different interpretations based on various perspectives such as objectivism, ... -
BIBLIOMETRIC REVIEW OF STUDIES ON SUSTAINABLE TOURISM AND CLIMATE CHANGE IN 2019
(Univ Externado Colombia, 2022)This study aims to investigate academic publications on sustainable tourism and climate change in 2019. Due to global warming, the climate changes from day to day. Climate changes affect tourism and raise concerns about ... -
Bulgaristan’dan Sakarya’ya Göç Eden Türklerin Geçmişten Günümüze Mutfak Kültürü
(2022)Bu araştırmada, Bulgaristan’dan göç etmiş ve Sakarya’da yaşayan Türklerin geçmişten günümüze mutfak kültürlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Bulgaristan muhacir mutfağında zaman içinde yaşanan değişim, ... -
Can eco-friendly hotels affect customer willingness to pay more?
(ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2024)The aim of this study was to determine the impact of customers' environmental concerns and perceptions of ecofriendly hotels on their willingness to pay more for these hotels. According to the study's findings, environmental ... -
Comparison of discrete-time sliding mode control algorithms for seismic control of buildings with magnetorheological fluid dampersئ
(Routledge, 2023)Despite the increase in the number of recreational facilities in Turkey, participation in leisure activities is still low. It is essential to understand the reasons behind the lack of participation in leisure activities ... -
The conflict of halal and hedonism, investigating halal-sensitive tourists' hedonic tendency
(Emerald Group Publishing Ltd, 2022)Purpose Hedonic behavior is a well-known phenomenon for tourism activities by the nature of tourism itself. However, there is a possible conflict between the structure of halal tourism and hedonic behavior. This paper aims ... -
COVID-19 and "new normal” tourism: Reconstructing tourism
(Universidade de Aveiro, 2021)COVID-19 is an outbreak caused in China and caused by a new type of coronavirus. Declared as a pandemic by the World Health Organization, COVID-19 has caused and continues to have negative effects that leave deep traces ...