Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzgen, Leyla
dc.contributor.authorErgun, Pervin
dc.contributor.authorKaymaz, Elif
dc.date.accessioned2022-02-09T12:32:19Z
dc.date.available2022-02-09T12:32:19Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1308-4445
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.12981/mahder.580407
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRBd016VTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/730
dc.description.abstractBaşlangıçta Araplar tarafından sadece kaynatılarak içilen kahve, Türk damak tadı gereğikavrularak, öğütülerek, “ağır ateşte yavaş” pişirilmesiyle dünyada da bugünkü anlamda “SlowFood”un ilk kahve pişirme tekniği olduğu söylenebilir. Kahve, dünyaya Türkler üzerinden yayılmış ve o kadar Türklükle özdeşleşmiştir ki Türk kültürünün yaygınlaşmasının önüne geçmek için pek çok ülkede, özellikle dini ve ulusal kimlik kodları üzerinden önlemler alınmayaçalışılmıştır. Geçen zaman içinde dünyada kahve geleneğinde değişmeler görülmüştür. Bukültürel değişimlerden Türk kahvesi de nasibini almış; özellikle “ele alınıp götürülebilen (takeaway) kahve” formatının eklenmesi söz konusu olmuştur. Bu durum Türk kahvesinin hemhazır kahveye (instant) dönüşmesinin hem de melezleşmeye başlamasının göstergesi olarakkabul edilebilir. Türk kahvesi bu şekilde bir taraftan melezleşme eğilimi gösterirken diğer taraftan karakteristik standartlarını belirleme ve koruma çalışmalarına konu olmuştur. Özellikle İtalya’da Fast Food’a tepki olarak ortaya çıkan Slow Food Hareketinin, ülkelere, yörelereözgü yemekleri korumak ve tarım alanlarındaki biyolojik çeşitliliğe sahip çıkma akımı açısından Türk kahvesi oldukça karakteristik özellikler taşımaktadır. Osmanlı Saray mutfağının beşyüz yıllık tarihi kahve serüveninden bugüne aktarılan bir içecek olması, kısık ateşte yavaş pişirme metodunun uygulanması ve sohbet aracı olması bu özelliklerinden birkaçıdır. Türkkahvesi, Slow Food hareketinin “iyi, temiz ve adil” felsefesine uygun bir içecek olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda Eko Gastronomi turizmi aracılığıyla sempozyumların, kongrelerin,workshopların düzenlenmesi, kahvenin hazırlanma, pişirilme ve ikram şekillerinin görselolarak yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca bu esnada Türk kahvesiyle ilgili somut olmayan kültürel miras kapsamına giren bütün ritüeller oluşturulmalıdır.en_US
dc.description.abstractOriginally just boiled before consumption by Arabic people, Turkish coffee - roasted, ground and brewed slowly on low heat - can be considered the first slow coffee in the contemporary sense. Coffee spread to the world via the Turks and it is so thoroughly identified with Turkishness that many nations tried to implement measures, especially through religious and national identity codes, to prevent the dissemination of Turkish culture. In time, Turkish coffee was gradually influenced by the growing coffee culture across the globe, particularly with the emergence of take away coffee, which can be regarded as an indication of both the transformation of Turkish coffee into instant coffee and the incipience of its hybridization. Alongside this hybridization tendency, Turkish coffee has also been the subject of efforts to designate and preserve its characteristic standards. Turkish coffee characteristics are very suitable for the Slow Food Movement, which was founded in Italy as a reaction to fast food, particularly with regard to preserving regional and national cuisines and protecting agricultural biodiversity. Both the method of slow brewing on low heat and the tradition of slow drinking - due to its hotness and function as an instrument of conversation - of Turkish coffee must be observed and sustained as a 500-year historical heritage as a part of the Ottoman palace cuisine. Turkish coffee can be characterized as a beverage that befits the philosophy of “good, clean and fair food” of the Slow Food Movement. Concordantly, symposiums, conferences and workshops must be organized in the scope of eco-gastronomic tourism to provide visual presentation of Turkish coffee preparation, brewing and service, meanwhile performing each ritual as part of the intangible cultural heritage of Turkish coffee.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofMotif Akademi Halkbilimi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSLOW FOOD HAREKETİNE UYGUN BİR İÇECEK: TÜRK KAHVESİen_US
dc.title.alternativeA DRINK BEFITTING THE SLOW FOOD MOVEMENT: TURKISH COFFEEen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentFakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.identifier.doi10.12981/mahder.580407
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue27en_US
dc.identifier.startpage624en_US
dc.identifier.endpage636en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinidTkRBd016VTFOUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster