Çerkes Mutfağının Sürdürülebilirliği Üzerine Bir Araştırma: Sakarya İli Örneği
Özet
Yeme içme kavramı, ilkel toplumlardan bugüne kadar insanlık tarihinde her zaman çokönemli bir yere sahip olmuştur. Toplumlar zamanla yoğurdukları kültürel değerlerin veçevresel faktörlerin etkisiyle kendi bölgelerine özgü mutfak kültürlerini geliştirmişlerdir.Bu kültürel değerlerden biri olan mutfak kültürü, milletlerin hala orada yaşayıpyaşamadığına bakılmaksızın insanların kökenlerinden doğar, ancak bölgesel kaynaklar,inanç ve bilgi, etnik köken, göç, tarım vb. faktörlere bağlı olarak şekillenir. Bu noktada göçkavramı ile karşı karşıya kalan milletlerin geleneksel yemeklerinde yaşanan değişimlertespit edilmek istenmiştir. Bu çalışmada diaspora milletlerden biri olan Çerkes mutfağınınyaşadığı değişim temel alınarak 47 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerdenelde edilen veriler bilgisayar destekli veri analiz programlarından yararlanılarak analizedilmiştir. Bu veriler doğrultusunda geleneksel yemeklerin gençler tarafından devamettirildiği, kültür aktarımında en büyük rolü annelerin üstlendiği, çocukların ise öğrenimgören kesimde oldukları ve mutfak kültürünün tanıtılması için çeşitli faaliyetlerindüzenlenmesi gerektiği sonuçları ortaya çıkmıştır. The concept of eating and drinking has always had a very important place in human history since primitive societies. Societies developed culinary cultures specific to their own regions with the effect of cultural values and environmental factors they knead over time. Culinary culture, one of these cultural values, arises from the origins of people regardless of whether the nations still live there, but regional sources, belief and knowledge, ethnicity, migration, agriculture, etc. It is shaped depending on the factors. At this point, the changes experienced in the traditional dishes of the nations facing the concept of immigration were aimed to be determined. In this study, interviews were conducted with 47 people based on the change experienced by one of the diaspora nations, the Circassian cuisine. The data obtained from the interviews were analyzed using computer aided data analysis programs. In line with these data, it is concluded that traditional meals are served by young people, mothers play the biggest role in cultural transfer, children are in the education sector and various activities should be organized to promote culinary culture.
Kaynak
Journal of Tourism and Gastronomy StudiesCilt
8Sayı
2Bağlantı
https://doi.org/10.21325/jotags.2020.592https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpZM05qRXhNUT09
https://hdl.handle.net/20.500.14002/658