dc.contributor.author | Ceylan, Veli | |
dc.contributor.author | Şahingöz, Semra Akar | |
dc.date.accessioned | 2022-02-09T12:32:17Z | |
dc.date.available | 2022-02-09T12:32:17Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.21325/jotags.2019.391 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpRek16UXhNUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14002/650 | |
dc.description.abstract | Geleneksel olmayan, farklı ülke mutfaklarına ait yiyecek ve içecekleri tüketmeye çekinme
anlamına gelen gıda neofobisi, son yıllarda birçok akademik çalışmaya konu olmuştur. Bu
çalışma, Türkiye’de yaşayan bireylerin gıda neofobisi düzeyini belirlemek ve gıda neofobi
düzeyi ile bireylerin demografik değişkenleri arasındaki ilişkiyi açıklamayı
amaçlamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmış, veri toplama
aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Veriler 2017 yılının Kasım ve Aralık aylarında
Ankara ve İstanbul’da farklı özel şirketlerde çalışan bireylerden elde edilmiştir. Ölçekte yer
alan 11 ifade gıda neofobisi olarak tek boyutta toplanmıştır. Gıda neofobisi boyutunda
katılımcıların bazı betimleyici istatistiklerine göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.
Katılımcıların genel gıda neofobi düzeyi literatürdeki diğer çalışmaların sonuçlara göre
düşük çıkmıştır. Ayrıca gıda neofobi düzeyini eğitim ve yurt dışına çıkma durumunun
etkilediği görülmüştür. Diğer demografik değişkenlerde ise farklılık gözlemlenmemiştir | en_US |
dc.description.abstract | Food neophobia has been the subject of many academic studies in recent years, which means not to consume food and beverages from non-traditional, different country kitchens. In this study, individuals living in Turkey to determine the level of food neophobia and with neophobia level aims to explain the relationship between demographic characteristics of individuals. In the study, quantitative research methods were used and data was used as a survey. The data were obtained from individuals working in different private companies in Ankara and Istanbul in November and December of 2017. The 11 phrases in the scale were collected in one dimension as food neophobia. Significant differences were obtained according to some descriptive statistics of the participants. The level of food neophobia of the participants was low compared to the results of other studies in the literature. In addition, it has been observed that the level of food neophobia affects education and abroad. Other demographic variables were not different. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Yetişkin Bireylerde Gıda Neofobi Düzeyinin Belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of Food Neophobia Level in Adult Individuals | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.department | Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | en_US |
dc.identifier.doi | 10.21325/jotags.2019.391 | |
dc.identifier.volume | 7 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 772 | en_US |
dc.identifier.endpage | 784 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | TXpRek16UXhNUT09 | en_US |