Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKoçoğlu, Cenk Murat
dc.contributor.authorSaraç, Ömer
dc.contributor.authorBatman, Orhan
dc.date.accessioned2022-02-09T12:30:32Z
dc.date.available2022-02-09T12:30:32Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2587-0890
dc.identifier.issn2587-0890
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.26677/TR1010.2020.308
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRBNE9EUTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/559
dc.description.abstractBu araştırmanın temel amacı, Safranbolu’da yaşayan yerel halkın sürdürülebilir turizmgelişimine yönelik tutumlarını ortaya koymaktır. Bir diğer amacı ise, sürdürülebilir turizmgelişimine yönelik boyutlar arasındaki ilişkilerin tespit edilmesidir. Araştırmada nicel araştırmayöntemi kullanılmıştır. Verileri elde edebilmek için anket tekniğinden yararlanılmış ve 390 adetanket toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde analizleri, faktör, karşılaştırmalı analizler,korelasyon ve tanımlayıcı istatistik tekniklerden yararlanılmıştır. Yapılan faktör analizisonucunda ortaya altı boyut çıkmıştır. Bunlar; çevresel sürdürülebilirlik, sürdürülebilirplanlama, ziyaretçi memnuniyeti, ekonomik fayda, yerel halka fayda ve sosyal maliyetlerdir. Buboyutlardan sadece sosyal maliyet algısı düşük çıkmıştır. Boyutlar arasında yapılankarşılaştımalı analizlerde ise çevresel sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir planlama haricindekiboyutların turizmden gelir sağlama durumlarına göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.Boyutlar arasındaki regresyon analizine göre; sosyal maliyet dışındaki boyutlar kendi aralarındaanlamlı ve pozitif ilişki içerisindediren_US
dc.description.abstractThe main purpose of this research is to reveal the attitudes of local people living in Safranbolu towards sustainable tourism development. Another aim is to determine the relationships between the dimensions of sustainable tourism development. Quantitative research method was used in the research. In order to obtain the data, the survey technique was used and 390 questionnaires were collected. Frequency, percentage analysis, factor, comparative analysis, correlation and descriptive statistical techniques were used for data analysis. Factor analysis revealed six dimensions. These; environmental sustainability, sustainable planning, visitor satisfaction, economic benefit, benefit to local people and social costs. Of these dimensions, only the perception of social cost was low. In the comparative analyzes conducted between the dimensions, it was concluded that the dimensions other than environmental sustainability and sustainable planning differed according to their income from tourism. According to the regression analysis between the dimensions; dimensions other than social cost have a significant and positive relationship among themselves.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTürk Turizm Araştırmaları Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSafranbolu’da Sürdürülebilir Turizm Gelişmesine Yönelik Yerel Halkın Tutumlarıen_US
dc.title.alternativeLocal Public Attitudes for the Development of Sustainable Tourism in Safranboluen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentFakülteler, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümüen_US
dc.identifier.doi10.26677/TR1010.2020.308
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage202en_US
dc.identifier.endpage219en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinidTkRBNE9EUTVPUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster