Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖZBAY, Gülçin
dc.contributor.authorTÜYSÜZ, Vildan
dc.date.accessioned2024-09-16T09:07:48Z
dc.date.available2024-09-16T09:07:48Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationGülçin Özbay, & Vildan Sarıca. (2024). Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Peynirlerinin Fonksiyonel Gıdalar Kapsamında Değerlendirilmesi. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 31(1), 107–134. https://doi.org/10.18657/yonveek.1288409 ‌en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18657/yonveek.1288409 ‌
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/2743
dc.description.abstractBu araştırmanın temel amacı Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirlerini fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan faydalanılarak Türkiye’nin 18 adet coğrafi işaretli peyniri incelenmiş, peynirlerin üretim yöntemleri, yapımında kullanılan sütlerin fonksiyonel özellikleri, sağlığa faydaları, içeriğindeki mineral ve ağır metaller hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma kapsamında incelenen peynirler arasında en düşük tuz oranına sahip olan peynir çeşitlerinin %0.02 oranla Antakya künefelik peynir ve %0.09-0.30 ile Urfa peyniri, en yağsız peynir çeşidinin %1.0-5.5 oranla Erzurum göğermiş peyniri, mineral maddelerinin zenginliği dikkate alındığında ise Van otlu peyniri ve Diyarbakır örgü peynirinin en zengin peynir çeşitleri olduğu ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda özellikle Van otlu peyniri, Antakya sürkü, Erzincan tulumu, Ezine peyniri, Kargı tulum peyniri, Kırklareli beyaz peyniri, Kars kaşarı, Malkara eski kaşar peyniri ve Erzurum civil peynirlerinin üretim şekilleri, içeriğindeki mineral maddeler, sağlık üzerindeki olumlu etkileri, kullanılan sütün özellikleri, içerisine eklenen baharat ve çeşitli otlar sebebiyle fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofYönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPeyniren_US
dc.subjectCoğrafi İşareten_US
dc.subjectFonksiyonel Gıdalaren_US
dc.titleTürkiye’nin Coğrafi İşaretli Peynirlerinin Fonksiyonel Gıdalar Kapsamında Değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-5647-7137en_US
dc.authorid0000-0002-4674-5628en_US
dc.departmentFakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.institutionauthorÖZBAY, Gülçin
dc.institutionauthorTÜYSÜZ, Vildan
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage107en_US
dc.identifier.endpage134en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster