Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖZBAY, Gülçin
dc.contributor.authorSEMİNT, Serkan
dc.contributor.authorTÜYSÜZ, Vildan
dc.date.accessioned2024-09-16T07:19:10Z
dc.date.available2024-09-16T07:19:10Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationGülçin Özbay, Serkan Semint, & Vildan Tüysüz. (2024). Et ve Et Ürünleri Tarihi Üzerine Bir Araştırma. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(2), 765–779. https://doi.org/10.33206/mjss.1288892 ‌en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33206/mjss.1288892
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/2737
dc.description.abstractİnsanoğlu geçmişte beslenme ihtiyacını karşılamak için çeşitli besinler tüketmiştir. Bu besinler içerisinde et ve et ürünleri önemli bir yer tutmaktadır. Et ve et ürünleri protein kaynağı olması sebebiyle günümüzde de vazgeçilmez bir gastronomik ürün olarak tercih edilmektedir. Bu bakımdan yürütülen bu araştırmanın temel amacı, et ve et ürünlerinin tarihi süreçleri hakkında bilgi edinmektir. Amaç doğrultusunda çalışmada nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Ulusal ve uluslararası çalışmalar taranarak et ve et ürünleri tarihi hakkında detaylı bilgiye ulaşılmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ilk olarak tarih boyunca tüketilen etler hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Daha sonra et ve et ürünleri kategorize edilerek literatür desteklenmiştir. Kategorisi yapılmış et ve et ürünleri, kasap hayvanları eti, kümes hayvanları eti, deniz ürünleri, av hayvanları eti ve diğer etler ve işlenmiş et ürünleri olarak isimlendirilmiştir. Bu başlıklar altında hangi hayvanların yer aldığı, bu hayvanların evcilleştirilmeye başlandığı yerler, nasıl yayıldığı, hangi toplumda nasıl yer tuttuklarına dair bilgilere yer verilmiştir. Araştırma sonucuna göre; kanatlı hayvanlardan ilk evcilleştirilen türün kaz, küçükbaş hayvanlardan ilk evcilleştirilen türün keçi, büyükbaş hayvanlardan ilk evcilleştirilen türün deve ve tarihsel süreçte ilk tüketilen et ürünleri arasında sakatatın yer aldığı saptanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofManas Journal of Social Studiesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEten_US
dc.subjectEt Ürünlerien_US
dc.subjectEt ve Et Ürünleri Tarihien_US
dc.titleEt ve Et Ürünleri Tarihi Üzerine Bir Araştırmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-5647-7137en_US
dc.authorid0000-0002-6305-1898en_US
dc.authorid0000-0002-4674-5628en_US
dc.departmentFakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.institutionauthorÖZBAY, Gülçin
dc.institutionauthorSEMİNT, Serkan
dc.institutionauthorTÜYSÜZ, Vildan
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage765en_US
dc.identifier.endpage779en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster