Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzbay,Gülçin
dc.contributor.authorSemint,Serkan
dc.date.accessioned2023-12-26T10:40:54Z
dc.date.available2023-12-26T10:40:54Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationGülçin Özbay, & Serkan SEMİNT. (2023). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Örgütsel Stres Faktörleri Üzerine Bir Araştırma. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. https://doi.org/10.48146/odusobiad.1183090 ‌en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/2258
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2683326
dc.description.abstractGeçmişten günümüze insanlar yemek ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli arayışlar içerisinde olmuşlardır. Ateşin, çatalın ve kaşığın bulunmasıyla da yiyecek içecek ürünleri rahatlıkla tüketilebilmiştir. Günümüz şartlarında ise yiyecek içecek işletmeleri modern bir hal almıştır. Bu nedenle çalışan ihtiyacı da oldukça fazla olmaktadır. İnsan gücüne dayalı bu sektörde yoğun çalışma koşulları nedeniyle stres kaçınılmaz bir hal almıştır. Çalışanlar, yoğun stres altında verimliliğini ve müşteri memnuniyetini sağlamada da güçlük çekmektedir. Bu bağlamda yiyecek içecek işletmelerinde strese en çok neden olan etkenlerin araştırılması çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Sakarya’nın Serdivan ilçesinde bulunan yiyecek içecek işletmeleri çalışanlarına toplam 158 anket uygulanmıştır. Katılımcılar için oluşturulan anketin Cronbach’s Alpha değeri 0,894 bulunmuş ve Bartlett Küresellik Testi, Frekans Analizi ve Faktör Analizleri ile istatistikî veriler elde edilmiştir. Araştırmada strese en çok neden olan etkenlerin başında “çalışma ortamından kaynaklanan stres faktörleri” ve “kişilerarası ilişkilerden kaynaklanan stres faktörleri” geldiği sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda yiyecek içecek işletmelerine öneriler sunulmuştur.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofOrdu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYiyecek içecek İşletme Stres Örgütsel stres Örgütsel stres faktörlerien_US
dc.titleYiyecek İçecek İşletmelerinde Örgütsel Stres Faktörleri Üzerine Bir Araştırmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-5647-7137en_US
dc.authorid0000-0002-6305-1898en_US
dc.departmentFakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.institutionauthorÖzbay, Gülçin
dc.institutionauthorSemint, Serkan
dc.identifier.doiGülçin Özbay, & Serkan SEMİNT. (2023). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Örgütsel Stres Faktörleri Üzerine Bir Araştırma. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. https://doi.org/10.48146/odusobiad.1183090 ‌en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1845en_US
dc.identifier.endpage1864en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster