Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBalık, Hüseyin İrfan
dc.contributor.authorBeyhan, Neriman
dc.date.accessioned2022-02-09T12:32:18Z
dc.date.available2022-02-09T12:32:18Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2149-8245
dc.identifier.issn2149-8245
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24180/ijaws.544707
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpVNU16STVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/700
dc.description.abstractBu çalışmada Tombul, Palaz, Çakıldak, Foşa, Allahverdi, Sivri, Kalınkara ve Yassı Badem fındık çeşitlerinin çiçek tozu canlılık ve çimlenme düzeyleri araştırılmıştır. Çeşitlerin çiçek tozu canlılık düzeylerinin belirlenmesinde TTC testi uygulanmıştır. Çiçek tozlarının çimlenme düzeyleri ise ‘Petride agar’ yöntemine göre belirlenmiştir. Çiçek tozu canlılık oranı en yüksek Allahverdi (%71.03), en düşük ise Yassı Badem çeşidinde (%1.61) tespit edilmiştir. Çalışmanın her iki yılında da çiçek tozu çimlenme oranıen yüksek çeşit Tombul olmuştur. Tombul’da 2015 yılında %15 sakkaroz konsantrasyonunda (%64.07) 2016 yılında ise %20 sakkaroz konsantrasyonunda (%53.12) çiçek tozu çimlenme oranı en yüksek olmuştur. Çiçek tozu canlılık oranları çeşitlere ve yıllara, çiçektozu çimlenme oranları ise çeşit, yıl ve sakkaroz konsantrasyonuna bağlı olarak farklılık göstermiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study the germination and viability of pollen of Tombul, Palaz, Çakıldak, Foşa, Allahverdi, Sivri, Kalınkara and Yassı Badem hazelnut cultivars are investigated. TTC test was applied to determine the pollen viability of the cultivars. The germination of pollens were determined according to ‘agar in petri method’. The highest rate of the viability of pollen has been determined on the Allahverdi cultivar as 71.03%, while it was the lowest in Yassı Badem cultivar as 1.61%. The highest germination of the pollen has been determined on the Tombul hazelnut in both years. The highest pollen germination rate in 2015 determined at a concentration of 15% sucrose (64.07%). In 2016, the rate of germination was the highest in 20% sucrose (53.12%). Pollen viabilityvaried depending on the cultivars and years and pollen germination rates have changed according to the cultivars, years and sucrose concentrations.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofUluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleBazı Fındık Çeşitlerinde Çiçek Tozu Kalite Düzeylerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Pollen Quality Levels in Some Hazelnut Cultivarsen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.doi10.24180/ijaws.544707
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage187en_US
dc.identifier.endpage191en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinidTXpVNU16STVPUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster