Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTURAN, Fatmanur
dc.contributor.authorTÜRKAY, Oğuz
dc.date.accessioned2024-09-16T07:06:23Z
dc.date.available2024-09-16T07:06:23Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationTuran, F., & Oğuz Türkay. (2024). Otellerde Atık Gıda Yönetimi: Trabzon Örneği. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(2), 700–717. https://doi.org/10.33206/mjss.1306637 ‌en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33206/mjss.1306637
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/2736
dc.description.abstractGıda atığı, konaklama endüstrisinde kontrol edilmesi gereken en önemli gider kalemlerinden biridir. Bu çalışma otel işletmelerinde meydana gelen gıda atıklarının tespitini, bu atıkları önlemeye ve değerlendirmeye yönelik mevcut uygulamaları incelemek ve gıda atıkların önlenmesine yönelik önerilerde bulunmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Trabzon’da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel mutfaklardan yarı yapılandırılmış görüşme ve yapılandırılmamış gözlem yoluyla veri elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre otel işletmelerinde atığın en fazla servis sonrası aşamada ortaya çıktığı belirlenmiştir. Müşterilerin tüketebileceklerinden çok daha fazlasını tabaklarına almaları ve fazla miktarda sipariş vermelerinin buna neden olduğu anlaşılmaktadır. Tabaklarda kalan gıda artıklarının hayvan barınaklarına gönderildiği, personel ile paylaşıldığı ya da hiçbir uygulamaya tabi tutulmadan çöpe atıldığı belirtilmiştir. Üretim sırasında ise daha çok sebze atıklarının meydana geldiği ortaya koyulmuştur. Kullanıma uygun olan sebze atıklarının çorba, çeşni veya farklı ürünler içerisinde kullanıldığı belirtilmiştir. Ayrıca otel işletmelerinde gıda atıklarını en aza indirmek için tüm departmanların iş birliği içerisinde çalıştığı, büyük miktarlarda stokların yapılmadığı, mutfakta kullanılan yağların biriktirilip belediyelere teslim edildiği, dolaplarda yiyeceklerin bozulup gıda atığına dönüşümünü engellemek için düzenli olarak depo kontrollerinin sağlandığı tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofManas Journal of Social Studiesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Atığıen_US
dc.subjectAtık Yönetimien_US
dc.subjectSürdürülebilir Mutfaken_US
dc.subjectOtel İşletmelerien_US
dc.subjectTrabzonen_US
dc.titleOtellerde Atık Gıda Yönetimi: Trabzon Örneğien_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0009-0001-3458-2040en_US
dc.authorid0000-0002-0752-6799en_US
dc.departmentFakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.institutionauthorTURAN, Fatmanur
dc.institutionauthorTÜRKAY, Oğuz
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage700en_US
dc.identifier.endpage717en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster