Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYaman, İzzet
dc.contributor.authorKırkaya, Hüseyın
dc.contributor.authorKarakaya, Orhan
dc.contributor.authorBalta, Mehmet Fikret
dc.date.accessioned2023-03-14T20:29:22Z
dc.date.available2023-03-14T20:29:22Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2147-6403
dc.identifier.issn2618-5881
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29278/azd.909070
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/514384
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/1733
dc.description.abstractBu araştırma, bakımlı (teknik ve kültürel uygulamaların eksiksiz olarak yapıldığı) ve bakımsız (herhangi bir uygulamanın yapılmadığı) fındık bahçelerinde yetiştirilen Çakıldak çeşidinin verim ve meyve özelliklerini belirlemek amacıyla 2018 ve 2019 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada incelenen verim ve meyve özellikleri bakımından bakımlı ve bakımsız bahçeler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). Bakım koşullarına bağlı olarak, çotanaktaki meyve sayısı 2.39 (bakımsız) ile 2.95 (bakımlı), ocak verimi 721 g (bakımsız) ile 1751 g (bakımlı) ve gövde verimi 49.3 g (bakımsız) ile 432 g (bakımlı) arasında belirlenmiştir. Bunun yanında, kabuklu meyve ağırlığı 1.82 g (bakımsız) ile 2.27 g (bakımlı), iç meyve ağırlığı 0.96 g (bakımsız) ile 1.30 g (bakımlı), iç oranı %52.75 (bakımsız) ile %57.30 (bakımlı), kabuk kalınlığı 0.78 mm (bakımsız) ile 0.95 mm (bakımlı), sağlam iç oranı %78.0 (bakımsız) ile %91.9 (bakımlı) ve kusurlu iç oranı %7.2 (bakımlı) ile %18.3 (bakımsız) arasında tespit edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular fındık yetiştiriciliğinde teknik ve kültürel uygulamaların yeterli ve düzenli yapılması durumunda verim dalgalanmasının azaltılabileceğini ve çotanaktaki meyve sayısı, kabuklu meyve ağırlığı ve sağlam iç oranı gibi verimi etkileyen unsurların arttırılabileceğini göstermiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofAkademik Ziraat Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[çotanaktaki meyve sayısıen_US
dc.subjectverimen_US
dc.subjectsağlam iç oranıen_US
dc.subjectkusurlu iç oranıen_US
dc.subjectiç oranı]en_US
dc.titleFarklı bakım koşullarında yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinin verim ve meyve özelliklerinin değişimien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentBelirleneceken_US
dc.identifier.doi10.29278/azd.909070
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage265en_US
dc.identifier.endpage274en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid514384en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster