Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBalta, Mehmet Fikret
dc.contributor.authorKarakaya, Orhan
dc.date.accessioned2023-03-14T20:29:17Z
dc.date.available2023-03-14T20:29:17Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2149-8245
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24180/ijaws.968004
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/520319
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14002/1698
dc.description.abstractAraştırma, ‘Eşme’ ayva çeşidinin farklı meyve kısımlarının pH, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik, C vitamini, toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesini (DPPH ve FRAP testlerine göre) belirlemek amacıyla yürütülmüştür. ‘Eşme’ ayva çeşidinin farklı meyve kısımlarında pH 3.57 (meyve eti)-4.03 (kabuk), suda çözünebilir kuru madde %5.40 (kabuk)-12.22 (meyve eti), titre edilebilir asitlik %0.21 (kabuk)-0.78 (meyve eti), C vitamini 11.68 (tüm meyve)-202.27 (kabuk) mg 100 g-1, toplam fenolik 56.78 (meyve eti)-974.32 (kabuk) mg 100 g-1, toplam flavonoid 39.89 (meyve eti)-291.10 (kabuk) mg 100 g-1, antioksidan aktivitesi 0.06 (meyve eti)-0.82 (kabuk) mmol 100 g-1 (DPPH testine göre) ve 0.30 (meyve eti)-2.74 (kabuk) mmol 100 g-1 (FRAP testine göre) arasında belirlenmiştir. Farklı meyve kısımlarına göre, toplam fenolik ile antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP testlerine göre sırasıyla R2=1.0 ve R2=1.0) ve toplam flavonoid ile antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP testlerine göre sırasıyla R2=1.0 ve R2=1.0) arasında yüksek pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ‘Eşme’ ayva çeşidinin meyve kabuğunda meyve eti ve tüm meyveye göre toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofUluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[antioksidanen_US
dc.subjectkabuken_US
dc.subjectmeyve etien_US
dc.subjectfenoliken_US
dc.subjectayva] [shellsen_US
dc.subjectquinces]en_US
dc.title‘Eşme’ Ayva Çeşidinin Farklı Meyve Kısımlarının Biyoaktif İçeriklerien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentBelirleneceken_US
dc.identifier.doi10.24180/ijaws.968004
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage344en_US
dc.identifier.endpage352en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid520319en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster