Yazar "Özbay, Gülçin" için listeleme
-
Ardahan Gastronomik Yapısı İçinde Bir Kış Lezzeti:Ardahan Kazı
Özbay, Gülçin; Semint, Canan; Semint, Serkan (2020)Her destinasyon kendine has bir gastronomik yapıya sahiptir. Bu yapı ise farklıyöresel ürünleri içermektedir. Ardahan ili gastronomik yapısı içinde kış mevsiminde tüketilenkaz eti önem arz etmektedir. Araştırmada Ardahan ... -
Gastronomi ve din ilişkisinin yiyecek içecek sektörüne etkileri
Hallaç, Sinem (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2022)Dini inançları doğrultusunda yaşayan insanlar beslenme konusunda bir çok kriteri göz önünde bulundurmaktadır. Özelllikle semavi dinlerde beslenme konusunda birçok yasaklı sayılan ve tüketilmesine izin verilen gıda hakkında ... -
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitiminde İstihdam Yapısına İlişkin Bir Araştırma
Semint, Serkan; Özbay, Gülçin (2021)Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimininde verimliliği ve kaliteyi arttırmak için bazı gereksinimler ortaya çıkmaktadır. Bu gereksinimler verilen uygulamalı eğitimin durumuna göre şekillenmektedir. Eğitimde kaliteyi ... -
Havalimanında faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinde algılanan hizmet kalitesi: istanbul havalimanı'nda bir araştırma
Çekin, Ayça (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2020)Günümüzde meydana gelen tüketim alışkanlıklarının değişimiyle birlikte yiyecek içecek işletmelerinde artışlar meydana gelmiştir. Artan talep ile birlikte işletme sayılarında da artış gözlenmiş olup işletmeler için rekabet ... -
Koronavirüs pandemisi sürecinde yiyecek-içecek işletmelerindeki işgören memnuniyetinin örgütsel bağlılığa etkisi
Ellidört, Koray Yunus (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2020)Yiyecek-içecek işletmelerine günümüzde talebin artmasıyla beraber, işletme sayısı da buna bağlı olarak artarak, daha karmaşık sistemlere sahip olmuşlardır. Artan işletme sayısı ise işgören talebini doğurmuştur. Bu doğrultuda ... -
Osmanlı saray mutfağı ve yiyecek içecek işletmelerindeki uygulamalarına yönelik bir araştırma İstanbul örneği
Alparslan, Aslı (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2021)Kültürü oluşturan en önemli unsurlardan birisi mutfaktır. Mutfak bir ülkenin kimliğini yansıtan en önemli kültürel araçtır. Yüzyıllar boyunca insanların yeme içme alışkanlıklarındaki değişimler, insanların mutfak kültürünün ... -
Sürdürülebilir turizm açısından yeşil nesil restoran uygulamalarının incelenmesi
Kirazcı, Tuğba Yıldırım (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2021)Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde bireyler ile birlikte endüstriler de ilerlemekte ve yenilik sahibi olmaktadır. Bu yenilik ve gelişmelerin sonucunda bireylerin refah düzeyleri artmakta ihtiyaç ve talepleri ... -
Turizm destinasyonu marka kişiliğini belirlemeye yönelik bir araştırma: Cumalıkızık köyü örneği
Motor, Elif Atasoy (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2019)Teknolojinin ve ulaşım olanaklarının gelişmesi turizm destinasyonlarını birbirine yakınlaştırmakta ve rekabet ortamı yaratmaktadır. Hızlı bir şekilde artan rekabet sonucunda destinasyonlar farklılaşma uğraşı içine girmiştir. ... -
Turizm Sektöründe Aile İşletmelerinin Kurumsallaşma Sorunları: Kocaeli Örneği
Özbay, Gülçin; Ellidört, Koray Yunus (2020)Aile işletmeleri tüm sektörlerde olduğu gibi emek yoğun olan turizm sektöründe de önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda işletmedeki aile bireylerinin davranışları ve hakim olan yönetimsel yaklaşıma ilişkin konuların ... -
Turizm, Ulaşım ve Sosyal Medya Etkileşimi: Doğu Ekspresi ve Kars’taki Konaklama İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma
Özbay, Gülçin; Çekin, Ayça (2020)Teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin ulaşım türlerine yansımalarıyla destinasyonlardaki turizm faaliyetlerinde hareketlilik yaşanmaktadır. Online platformlar ise tüketiciler için haber kaynağı ve satın alma karar ... -
Türk mutfağına ait tatlıların bölge temelinde analizi
Cebeci, Tuğçe (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2019)Türk mutfak kültürü, köklü tarihi geçmişiyle zenginliğini geniş bir coğrafyaya yayılmasından alan kültürel bir birikimdir. Anadolu topraklarında yaşayan farklı kültürlerin kendilerine has yemek kültürlerini bu coğrafyaya ... -
Türkiye'de gastronomi ve mutfak sanatları eğitiminin temel sorunları üzerine bir araştırma
Semint, Serkan (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2020)Gastronomi günümüzde gelişme gösteren alanlardan biridir. Bu gelişme eğitim sektörünü de etkisi altına almıştır. Gastronomi eğitimi 2010 yılında 3 üniversite iken günümüzde aktif bir şekilde eğitim veren kurum sayısı 68'dir. ... -
Ulusal ve Uluslararası Platformda Gastronomik Kimlik Unsuru Olarak Simit
Özbay, Gülçin (2020)Türk sokak yiyecekleri ve fast-food kategorisinde değerlendirilen simit, her yaş grubundakiinsanın beslenmesinde doyuruculuğu ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle önemli bir yerteşkil etmekte ve konu birçok araştırmacı ... -
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Şikâyet Yönetimi Uygulamaları: Sakarya Örneği
Özbay, Gülçin; Sarıca, Vildan (2020)Bu çalışmanın amacı, turizm endüstrisinin en önemli ikinci sektörü olan yiyecek içeceksektöründeki işletmelere yönelik yapılan online müşteri şikâyetlerini analiz ederek şikayetnedenlerini ve işletmelerin müşteri şikâyetlerine ... -
Yiyecek İçecek Paket Servis Hizmetlerinde Pandemi Dönemi Müşteri Şikâyetlerine İlişkin Bir Araştırma
Özbay, Gülçin; Sarıca, Vildan (2022)ÖZ Covid-19 salgını sebebiyle birçok sektör olumsuz yönde etkilenmiştir. Yiyecek içecek işletmeleri de salgından en fazla etkilenen sektörlerden biri olmuştur. Bu süreçte yiyecek içecek işletmeleri paket servis hizmeti ...